9.09.2013

Mango Cheese Cake

Assalamualaikum...

It's time to share a recipe! Yaaaayy!! It's Mango Cheese Cake yaaaallllsss~  Resepi ni kawan ak share dengan ak sebab ak tengok gambar die cam menyelerakan because it's M.A.N.G.O! Kalau guna pure mango mesti sedap rasenye..kalau guna flavor tu tak rase mangga sebenar..kan??? Ok, jom try buat...this is my first time actually...tapi basically same macam No Baked Oreo Cheese Cake yang ak penah buat sebelum ni ;)

What you will definitely need :-

Base

200 150 gram        Biscuits (Cracker / Marie)
125 75 gram        ButterCup

Cheese Cake

500 gram        Cream Cheese (Tatura / Philadelphia)
1 Cup        Sugar (Castor / Icing)
200 ml        Whipping Cream (Arla / Emborg)
1/2 Cup        Mango Puree
3 Tbsp        Gelatin

Glaze

1 Cup        Mango Juice
1 Tbsp        Gelatin

Ok, kalu korang dah ade sume bahan-bahan di atas, sekarang boleh follow cara ak hasilkan Mango Cheese Cake ni...jommmmms!

First of all, kite kene buat base die dulu...hancurkan biskut sampai jadi serbuk...ak guna biskut marie, sebelum ni ak pernah guna krim kraker Hup Seng pun sedap sebab die lemak-lemak kan...Dah hancurkan biskut tu, cair kan butter jap dalam oven (ni cara nak cepat...malas nk cairkan atas api..hehe!) Then gaulkan biskut tu dengan butter smpai agak2 butter tu cukup untuk buat biskut tu mampat & boleh jadi base...

Mix Well!
The Base
 Next step, korang mix kan cream cheese dengan gula...make sure cream cheese korang dah cair..jangan baru keluar peti terus nak pukul macam gambar kat bawah ni...kang ade pulak cream cheese terbang! hehe..ni ak biar cair jap baru pukul :)


Pukul cream cheese dengan gula tadi sampai kembang..Sambil2 tengah tunggu kembang tu campurkan gelatin dengan mango puree and kacau rata-rata..

Cream Cheese + Gula
Bila adunan dah kembang, masukkan whipping cream dan campuran gelatin & mango puree yang dah digaul rata tadi...then, pukul lagi sampai agak-agak rata dan sebati

Cheese Cake part done!
Bila dah sebati, tuangkan ke atas base tadi dan korang simpan dalam peti ais okeh...dalam 20 minit lebih kurang la..sambil tunggu tu prepare glaze pulak...glaze senang jek! Gaulkan jus mangga dengan 1 sudu gelatin...ak guna jus mangga Sun-Up...nak guna sunquick boleh juga...kalu malas tahap gaban beli la jus fruit tree yang dalam kotak tinggal minum jek tuu...pastu campur dengan gelatin...hehe!

Ok, pastu tuang jek glaze tadi atas cheese cake tu lepas 20 minit...ok, belum siap lagi! Biar kan kek tu dalam peti ais selama 4 jam atau lebih...baru sedap dimakan! mihmihmih!

Esok ak update gambo my M.C.C ~ Mango Cheese Cake :)



E.S.O.K.N.Y.E.R....




IT'S A FAILURE!! OMG!

It's quite a bad news to me that my MCC didn't went well! The base is too thick (that's why ak amend amount of biscuits kat atas tu), the cream cheese berketul -ketul and when i ate i feel like eating marshmallowssss..ahahah! and the glaze is lack of gelatin so dia tak jadi agar-agar yang nampak menyelerakan..Aaawwhhhh! -_-' Mintak ampun!

Ok, ak nak bagitau korang what is my BIG mistake! Ak lupe yang gelatin tu kena larutkan dalam air panas dulu...ok, fine! perasan tak kat atas tu ak takde remind kat korang yang gelatin tu kena larutkan dulu...so, this is what i get...gelatin tu jek silapnyerr! Awwhh..stress! Xpela, orang kate kalu tak buat silap kite tak belajar kan? (Kat atas tadi poyo sangat cakap cara buat same cam No Baked Cheese Cake @_@?) Heeee....

Takpe la ape-ape pun belum sampai petang, dah tinggal ni....

Woow! Not Bad!
Biase la office ak tu...tolak batu, kayu semua diorang telan...bagusla...at least tak membazir...membazir tu amalan Syaitan!

Wassalam
MiszJayM

No comments:

Post a Comment